Product gevonden

afbeelding van product Routegeleiding voor visueel gehandicapten

klik op de afbeeldingen om de brochure te lezen in een nieuw venster.

miniatuur van bijgevoegd document 1 van Routegeleiding voor visueel gehandicapten miniatuur van bijgevoegd document 2 van Routegeleiding voor visueel gehandicapten miniatuur van bijgevoegd document 3 van Routegeleiding voor visueel gehandicapten miniatuur van bijgevoegd document 4 van Routegeleiding voor visueel gehandicapten miniatuur van bijgevoegd document 5 van Routegeleiding voor visueel gehandicapten miniatuur van bijgevoegd document 6 van Routegeleiding voor visueel gehandicapten miniatuur van bijgevoegd document 7 van Routegeleiding voor visueel gehandicapten miniatuur van bijgevoegd document 8 van Routegeleiding voor visueel gehandicapten miniatuur van bijgevoegd document 9 van Routegeleiding voor visueel gehandicapten miniatuur van bijgevoegd document 10 van Routegeleiding voor visueel gehandicapten miniatuur van bijgevoegd document 11 van Routegeleiding voor visueel gehandicapten miniatuur van bijgevoegd document 12 van Routegeleiding voor visueel gehandicapten
Beschrijving:Geleidelijnen bestaan uit een baan van smalle ribbels naast elkaar gelegen die in langsrichting over ca. 5 cm op regelmatige afstanden onderbroken zijn.
Dit laatste om het wegvloeien van (regen)water en vuil mogelijk te maken. Door vervuiling kunnen slechtzienden de geleidelijnen anders niet meer waarnemen.

Veel slechtzienden, verreweg de meerderheid van de visueel gehandicapten, hebben een beperkt gezichtsveld. Een direct herkenbaar ribbelpatroon in contrastkleur uitgevoerd t.o.v. de ondergrond is noodzakelijk, daar met een klein deel van het gezichtsveld de geleidelijn al herkenbaar moet zijn.

Ribbels dienen smal te zijn (ca. 10 mm) en een doorsnede te hebben die aangepast is op de ruwheid van de plaatselijke ondergrond.
Op een vlakke ondergrond (linoleum, e.d.) is een doorsnede van basis 10 mm en hoog 1,5 mm tot 2 mm al voldoende. Een ruwe ondergrond vereist een driehoekige doorsnede i.v.m. stokgebruik en ter voorkoming van enkelverzwikking, basis 10 mm, hoog tot maximaal 4,5 mm.

Ribbels moeten een hart op hart afstand hebben van ca. 60 tot 70 mm. Men heeft dan slechts één of twee ribbels onder de schoenzool.

We nemen ribbels tactiel met de voet waar doordat de zool tussen de ribbels verbuigt en doorzakt. De buigingshoek is tot de derde en de doorzakking tot de vierde macht afhankelijk van de afstand tussen de ribbels. Brede ribbels en ribbels die iets dichter bij elkaar liggen voel je dan ook niet of nauwelijks via de schoenzool. Als men ze dan nog waarneemt is dat gebaseerd op (ver)zwikking in het enkelgewricht. Dit komt voor indien de ribbels breed, afgerond of sinus- vormig en hoger dan 5 mm zijn.

Doordat men ook geleidelijnen dwars benaderd moet kunnen waarnemen, dient de geleidelijn minstens een stap (60 cm) breed te zijn, dus ca. 10 ribbels naast elkaar. Doordat we uitgegaan zijn van de verschillende manieren waarop visueel gehandicapten de (overige) zintuigen inzet om zich te oriënteren, hebben we een patroon, vormgeving en een applicatie wijze ontwikkeld die daarbij op aansluit waardoor ze bruikbaar zijn voor alle visueel gehandicapten. Variabelen kenmerken die ribbels moeten hebben i.v.m. de vlak- of ruwheid van de ondergrond is met onze applicatiemethode eenvoudig te realiseren.
Geleidelijnen brengen wij ter plaatsen aan of wij leveren ieder type tegel of klinker waarop de ribbels al aangebracht zijn met de juiste afmetingen en (contrast)kleur.
Kostprijs:prijs op aanvraag
Laatste update:2024-04-16
ISO-classificatie:Tactiele materialen voor vloeren en trappen (18.33.15)
Producent:TGLining, haesackerlaan 47, 1851 Heiloo, Nederland
T ++31-72-5070153, F ++31-72-5070531, E info@tglining.nl, W www.tglining.nl
 

Deze website gebruikt cookies voor een betere surfervaring. meer info over cookies X sluiten