KOC VLIBANK: info over 'douchestoel'


Een douchestoel is een waterbestendige, vrijstaande of aan de muur vastgemaakte zit of stoel al dan niet:

Aan de muur bevestigd of niet

Als de douchestoel enkel in de douche gebruikt wordt, kan hij aan de muur bevestigd worden. Dat heeft als voordeel dat de stoel op de juiste hoogte kan gemonteerd worden om de transfer te vergemakkelijken. Een vaste stoel biedt optimale stabiliteit, de stoel kan niet wegglijden of omvallen. Als er twijfel bestaat over de stevigheid van de montage, wordt er beter gekozen voor een andere stoel of voor een stoel met een of twee steunpoten. Om de transfers veilig te laten verlopen, worden, indien nodig, handgrepen op de wand geplaatst. Als er nog andere personen de douche moeten gebruiken, is de douchestoel best opklapbaar. Als meerdere personen de douchestoel moeten gebruiken, kan gekozen worden voor een douchestoel die in hoogte verstelbaar is.

Als de douchezit niet aan de wand kan bevestigd worden, kan gekozen worden voor een douchezit op statief. Daarbij wordt een stevige voet op de vloer bevestigd om de douchezit aan vast te maken.

Als er geen bevestigingsmogelijkheid is of als de stoel ook buiten de douche moet gebruikt worden, is een verplaatsbare stoel een betere oplossing.

Wieltjes of geen wieltjes

Als de douchestoel vooral op één plaats gebruikt wordt, zijn er geen wieltjes nodig.

Een douchestoel met wieltjes kan gebruikt worden om iemand in een ruimte te verplaatsen of om de persoon op eenzelfde verdieping te verplaatsen van een ruimte naar een andere. Zo zijn minder transfers nodig en kunnen eventueel extra transferhulpmiddelen vermeden worden. En, iemand verplaatsen op een douchestoel vraagt minder circulatieruimte dan iemand verplaatsen met een rolstoel of een tillift.

Een douchestoel met wieltjes heeft vaak een toiletopening en kan gebruikt worden om iemand boven het toilet te rijden. Het is meestal ook mogelijk om een emmer te bevestigen en de douchestoel als toiletstoel te gebruiken. Een douchestoel met wieltjes is in de praktijk dus vaak een douche-toiletstoel.

Zithoogte

Om de transfer van en naar de douchestoel vlot te kunnen uitvoeren, is een goede zithoogte nodig. Als iemand de transfer ‘stappend’ uitvoert, wordt de zitting van de douchestoel op dezelfde hoogte geplaatst als de knieplooi van de gebruiker. Dan heeft hij minder kracht nodig om op te staan. En, hij heeft meer controle als hij gaat zitten zodat hij zich niet op de stoel moet laten vallen.

Bij rolstoelgebruikers verloopt de transfer het gemakkelijkst wanneer de douchestoel op dezelfde hoogte wordt ingesteld als de rolstoel en er dus geen hoogteverschil overbrugd moet worden.

Afmetingen en belastbaarheid

Naast de zithoogte is ook de zitdiepte, zitbreedte en belastbaarheid van de douchestoel belangrijk. Er bestaan uitvoeringen speciaal voor obese personen.


Deze website gebruikt cookies voor een betere surfervaring. meer info over cookies X sluiten